• Od 1.7.2024 přichází v platnost druhá část penzijní reformy. Vzhledem k tomu, že státní rezerva, ze které jsou vypláceny státní důchody, se stále ztenčuje, a do budoucnosti je výše důchodů stále nejasnější, přistoupil stát k větší motivaci občanů, aby si na své důchody začaly více spořit samy.

    Tuto motivaci občanů zvýšil hned několika způsoby:

    1. Zvyšuje se dolní hranice, od které budete mít nárok na státní příspěvek, a to ze současných 300 Kč na 500 Kč měsíčně. Zvyšuje se minimální částka státního příspěvku, a to z 90 Kč na 100 Kč měsíčně. Minimální státní příspěvek tedy dostane každý, kdo si bude měsíčně spořit 500 Kč.
    2. Zvyšuje je maximální státní příspěvek z 230 Kč na 340 Kč (pokud si účastník bude spořit 1 700 Kč)
    3. Stát schválil nový finanční nástroj DIP, který Vám nabízí možnost investovat s daňovými výhodami a využít příspěvky od vašeho zaměstnavatele. Oproti tradičním penzijním plánům nabízí DIP pružnější možnosti investování s potenciálně vyšším zhodnocením.
    4. Zůstává možnost příspěvku zaměstnavatele (tzv. zaměstnanecké bonusy až 50 tis. Kč ročně)
    • Zaměstnavatel může přispívat na buď na jednotlivé produkty IŽP, DPS, DIP nebo v libovolné kombinaci (zaměstnavatel z tohoto příspěvku neodvání sociální a zdravotní, na nových smlouvách od 1.1.2024 neplatí z tohoto příspěvku daň 15 % ani klient
    • Navíc zapracoval povinnost všem státním zaměstnavatelům přispívat na penzi z fondu FKSP (školy, školky, policie, hasiči, státní úřady atd…)
    • Tento příspěvek bude rozdělen mezi zaměstnance, kteří mají založené penzijní spoření (nevyčerpané příspěvky budou převedeny do dalšího roku a přerozděleny klientům, kteří mají založené smlouvy)
    1. Zvýšil možnost daňového zvýhodnění (daňového odpočtu) – klient může spořit až 4 tis. Kč měsíčně (tzn. 48 tis. Kč ročně), ze kterých bude klientovy vrácena 15% daň, tj. až 7 200 Kč a to příspěvkem do IŽP nebo DPS (penzijní spoření) nebo DIP (dlouhodobý investiční produkt) nebo kombinací všech produktů

    Jeden za našich partnerů, paní  Monika Jelenová, tel. 608 711 616 vázaný zástupce společnosti EDO finance a.s., registrace u ČNB,   připravila pro zamyšlení několik otázek, které Vám může pomoci zodpovědět. Nabízí optimalizace a nastavení všech finančních  produktů dle skutečných potřeb a možností jednotlivců a její práce je v souladu s platnou legislativou a pod dohledem ČNB. Zmíněné otázky jsou následující:

     

    • Zajímá vás, jak si optimalizovat penzijní spoření?
    • Víte, že různé penzijní společnosti dosahují různého zhodnocení vašich naspořených prostředků?
    • Víte, jak nejlépe využít statní podpory při tvorbě rezervy na penzi?
    • Víte, jak zajistit nejlepšího zhodnocení vámi odložených finančních prostředků?
    • Víte, která forma spoření je pro vás konktrétně nejvhodnější?
    • Víte, jak vysokou rezervu na důchod byste měli mít ideálně vytvořenou?
    • Modelace naspořené částky a vytvoření finančního plánu při odchodu do důchodu dle odkládané částky, výše státního příspěvku a zvoleného produktu?